RĪGAS DZĪVOKĻU TIRGUS – MAIJS' 23

Sagatavojām jauno Rīgas dzīvokļu tirgus pārskatu. Apskati to ŠEIT.
 
1. Darījumu skaita pieaugums martā, salīdzinot ar janvāri un februāri, nav spējis būtiski uzlabot ceturkšņa rādītājus. Pirmajā ceturksnī darījumu skaits bija aptuveni par 20% mazāks gan par iepriekšējo ceturksni, gan par 2022. gada pirmo ceturksni. Lielākais kritums vērojams JP kategorijā (attiecīgi: -48% un -31%). Arī nepilnīgie aprīļa dati, pagaidām, neizskatās iepriecinoši.
2. Datos novērojam, ka daudz apspriestais EURIBOR samazina arī darījumu īpatsvaru ar hipotēkām. 2023.Q1 ar hipotēku bija aptuveni 35%, kas ir zemākais rādītājs apskatītajā periodā (kopš 2018. gada). Tā kā JP ir lielāks hipotēku īpatsvars, tad EURIBOR likmes ir būtisks darījuma skaita samazinājuma iemesls.
3. Aprīlī tika reģistrēts šī gada pirmais darījums Rīgas dzīvokļu tirgū, kas pārsniedza 1 miljonu eiro. Tas notika marta beigās Kuģu ielā 28. Zīmīgi, ka šoreiz visi pieci lielākie darījumi pārsniedz 500 tūkst. eiro atzīmi.
4. 2020. gada aprīlī sāka strauji palielināties pārdoto Sēriju skaits, kurām kvadrātmetra cena pārsniedz 1000 eiro, taču kopš 2022. gada oktobra šis skaits sāka samazināties. Šobrīd tas ir aptuveni 2021. gada aprīļa līmeni.
5. Otro mēnesi kāpj Sēriju sludinājumu cenas, citās kategorijās tendences nav izteikta. 20% zemāka aktivitāte nav negatīvi ietekmējusi cenas un pat Sērijās pēdējos mēnešus ir redzamas pozitīvas tendences.
6. Lielākajās grupās kāpj īres cena, bet izaugsme ir mērena, salīdzinot ar piedāvāto dzīvokļu skaita kritumu (salīdzinot ar janvāri, aprīlī aktīvo sludinājumu skaits samazinājās par 31%). Aplūkojot mediānas, redzams, ka vidējās cenas izaugsme balstīta galvenokārt uz to, ka šobrīd ir vairāk dārgu piedāvājumu, jo mediāna būtiski nav mainījusies.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/cenu-banka

Ar cieņu,
Cenu Bankas komanda