RĪGAS DZĪVOKĻU TIRGUS – SEPTEMBRIS' 23

Sagatavojām jauno Rīgas dzīvokļu tirgus pārskatu. Apskati to ŠEIT.
 
1. Salīdzinot ar jūlija datiem, augusts atkal solās būt darījumiem bagāts mēnesis, jau šobrīd reģistrēti 786 darījumi. Pārsteidzošākais, ka šoreiz darījumu skaita palielinājums noticis uz Sēriju rēķina, kur nepilnā mēnesī reģistrēti visvairāk darījumi pēdējā gada laikā. Ļoti iespējams apkopojot pilnus datus redzēsim Sēriju dzīvokļu darījumu skaita rekordu.
2. Jaunbūvēs ārpus C+ kvadrātmetru cenas aug - gan pirmreizējā tirgū, gan otrreizējā pēc neliela krituma Q2. Pirmreizējā tirgū cenas tuvojas 2500 EUR par iekštelpu kvadrātmetru. Vienlaikus, Sēriju cenas ārpus C+ turpina kristies, sasniedzot 1013 eiro par kvadrātmetru (-11% salīdzinot ar pīķi 2022.Q2). Izņemot tirgus līmenim neatbilstošo darījumu starp saistītajām pusēm, PK C+ cenas ir palikušas Q2 līmenī.
3. Dati pieejami par aptuveni pusi no Q3, un pagaidām vidējo darījumu summas (jeb vidējā dzīvokļa cena) parāda lejup slīdošu tendenci. Augoša tendence ir tikai Jaunbūvēm ārpus C+. Parādās arvien lielāka “plaisa” starp Jaunbūvēm ārpus C+ un PK C+, kas pēdējos gadus mainījušās cenās gandrīz kopā, Q3 atšķirība ir ap 30 tūkst. uz vidējo darījumu.
4. Negaidīta tendence ir vērojama arī pārdošanas sludinājumos, kur jau otro mēnesi pēc kārtas ir augšupejoša tendence gan JP, gan PK, kamēr Sērijas, bez pārsteiguma, turpina lejupejošo tendenci, kas sākās 2022. gada jūlijā. Iespējams cenu kāpums ir saistīts ar relatīvi augsto aktivitāti darījumos.
5. Prasītās īres maksas augustā atkal auga un visās kategorijās sasniedza augstāko līmeni kopš 2019. gada. Lielākais kāpums ir JP ārpus C+ (16%, salīdzinot ar 2019. gada oktobri, lai gan, salīdzinot ar pērnā gada augustu, izmaiņas ir tikai 9%). Mazinoties aktivitātei Jaunbūvju pirmreizējā tirgū, īres maksām ārpus C+ ir pamats augt.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/cenu-banka

Ar cieņu,
Cenu Bankas komanda