Pierakstīties pārskatu saņemšanai

RĪGAS DZĪVOKĻU TIRGUS – SEPTEMBRIS' 24

Atvērt pārskatu
1. Pat nepilnīgajos datos augustā redzams gada rekords darījumos, jūlijā +3% (m/m) un +2% (y/y). Tomēr jāatzīmē, ka lauvas tiesa darījumu ir tieši Sēriju dzīvokļos - augustā to īpatsvars sasniedzis vēsturiski augstāko 59% līmeni (dati tiek apkopoti kopš 2018. gada).
 
2. Q3 (jūlija, un lielākā daļa augusta datu) kvadrātmetra cenās arī redzama izaugsme visās būtiskajās kategorijās: Jaunbūvēs ārpus C+ kā pirmreizējā, tā otrreizējā tirgū. Diezgan būtiska izaugsme 2,7 % pa ilgiem laikiem redzama arī Sēriju cenās.
 
3. Augot Sēriju īpatsvaram, pirmo reizi kopš 2021. gada zem 80 000 eiro noslīdējusi vidēja darījumu summa. Izceļama ir arī vidējā PK C+ darījumu summa, kas būtiski samazinājusies Q3. Jaunbūvēs ārpus C+ vidējā darījumu summa ir vienīgā, kas aug izteikti un tuvojas 150 000 eiro.
 
4. Augustā prasīto pārdošanas cenu dinamika atšķiras no darījumiem: cenas samazinājās visās kategorijās izņemot JP ārpus C+, kur tās bija nemainīgas. Viens no skaidrojumiem vismaz Sērijām, ir iepriekš izceltais - darījumi pārsvarā notiek ar dzīvošanai gataviem (dārgākiem) dzīvokļiem, kamēr remontējami (lētāki) dzīvokļi piedāvājumā ir būtiski ilgāk.
 
5. Īres cenās augusts raksturīgi ir sezonāls pīķis. Arī šogad augustā cenas ir kā sezonālā, tā kopējā augstākajā punktā visās kategorijās izņemot JP C+. C+ cenas maijā sasniedza līmeni tuvu 30% virs 2019. gada cenām (augstākā izaugsme starp kategorijām) un pēdējos mēnešos ir nedaudz atkāpušās, tomēr tāpat ir augstākas nekā visos iepriekšējos gados.
 
 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/cenu-banka

Telegram: t.me/cenubanka

Facebook: https://www.facebook.com/cenubanka

Instagram: https://www.instagram.com/cenubanka/

Ar cieņu,
Cenu Bankas komanda